Co zjeść w górskich schroniskach – kwaśnicę, żurek czy pierogi, a może „tylko” szarlotkę? Gdzie warto wstąpić na obiad, a gdzie obowiązkowo nagrodzić swój trud wędrówki deserem?
Dla wszystkich amatorów górskich wędrówek przygotowaliśmy listę schronisk w polskich górach, które serwują najlepsze potrawy. Mamy nadzieję, że będzie to dodatkową zachętą do wyjścia na górską wycieczkę i odwiedzenia schronisk, nie tylko w sezonie letnim.
Opracowanie powstało na podstawie zgłoszeń i propozycji naszych czytelników biorących udział w wakacyjnym konkursie ”Kulinarne specjały górskich schronisk” oraz zamieszczanych komentarzy na Facebooku. Mamy nadzieję, że będzie to “prowokacja” do dalszych zgłoszeń amatorów górskiej kuchni, jeśli więc w trakcie swoich górskich wędrówek traficie na klimatyczne schronisko, które serwuje coś wyjątkowo pysznego – koniecznie podzielcie się tą informacją z nami, chętnie rozbudujemy naszą listę.
Zdajemy sobie sprawę, że określenie “pyszne”, “najsmaczniejsze”, itp., to bardzo indywidualna sprawa – to co dla jednych jest najlepsze dla innych takie być nie musi, ale wiele wymienionych dań to absolutne “klasyki”, polecane jako obowiązkowe w konkretnych miejscach. Oprócz kulinarnych zachwytów przy kilku opisach pojawiły się dodatkowe pochwały odnośnie wspaniałej atmosfery i klimatu, a to jest chyba najlepsza rekomendacja dla górskiego schroniska 🙂
Schroniska ułożyliśmy wg największej popularności i ilości zgłoszeń. W opisach dań publikujemy fragmenty przesłanych zgłoszeń konkursowych oraz propozycje z komentarzy na Facebooku.
Zupa borowikowa z lanymi kluskami – wyraźny smak i aromat borowików, pyszne lane kluski, gęsta i sycąca, podana w miłej atmosferze i z uśmiechem na twarzy:-) Zupa borowikowa w schronisku w Roztoce podkreśliła zapach tatrzańskich lasów, Przepyszna!!! (Autor: Ania)
Kremowa zupa czosnkowa bardzo smaczna. Czuć czosnek naturalny, nie granulowany. Dużo grzanek i duża porcja za niską cenę. Obsługa miła i krótki czas oczekiwania. (Autor: rodzinką pl)
Ciasto z jagodami – ucierane ciasto jagodowe i jabłkowo-jagodowe ciasto kruche to niespodzianka i to jaka!! Duże porcje, dopiero co upieczone, podane z uśmiechem i w cenie kilku złotych:-) Pychota!! (Autor: Ania)
W Roztoce czytelnicy polecali również:
Naleśniki z borówkami i serem, 15 zł porcja. (Autor: Kinia)
Jajeczniczka z domowymi bułeczkami – pyszna i pięknie podana
Barszczyk z uszkami
Kwaśnica
Pierogi ruskie, soczewicowe i szpinakowe
Placki ziemniaczane z gulaszem
Szarlotka
Racuchy ze śmietaną i musem jagodowym
Racuchy marzenie – odpowiednio lekkie, odpowiednio tłuste z cudnym balansem kwaśnego i słodkiego. Na śniadanie, podwieczorek i kolację. Podane ze szczypta dowcipu. Chce się tam wracać i je zamawiać. (Autor: Ruda przy garach).
Omlet drwala wege – kolorowe, dobrze doprawione danie z elementem regionalnym – ser kozi. Cena odpowiednia 19 zł. Personel życzliwy i uśmiechnięty (Autor: TheliM)
Najlepsze śniadanie wielkanocne w życiu 🙂 (Autor: kFiatek)
Szarlotka – świeża, prosto z brytfanki, kawał domowego aromatycznego ciacha, grubo jabłek, a do tego na wierzch lody i borówki i skórka pomarańczowa i wiórki czekolady! PYCHA za 10-15 zł. (Autor: mardynka)
Szarlotka jak szarlotka, ale w zestawie z widokiem przepyszna 🙂 (Autor: Radek)
Owsianka – prawdziwa owsianka gotowana na mleku. (Autor: Ula)
Pierogi ruskie
Flaczki
Deser Chochołowski – bajecznie wyglądający i obłędnie smakujący jabłecznik z sosem jagodowym i śmietaną. Ogromna porcja i mnóstwo pozytywnych kalorii. Obowiązkowy element Doliny Chochołowskiej, nawet przed krokusami! (Autor: Marta)
“Deser Chochołowski” – przepyszna szarlotka z prawdziwą bitą śmietaną polana wspaniałym sosem jagodowym w niewygórowanej cenie 9 zł. Wspaniały, niepowtarzalny smak, który na długo pozostaje w pamięci. (Autor: Anula)
Wielkanocne śniadanie w całkiem pustym schronisku, zwykły żurek smakował wybornie! (Autor: Radek)
Oscypek- pyszny, grillowany, ciągnie się jak kolejka na Giewont 🙂 Cena nie najmniejsza, ale adekwatna do wielkości serka. W zestawieniu z grzanym winem, smaki się komponują niczym niezwykła, nocna, górska cisza połączona z milionem gwiazd na niebie. (Autor: Bajzel)
Żurek
Naleśniki
Szarlotka
Żurek
Piwko z sokiem na Kalatówkach skraca drogę do Kuźnic;) Dobry smak piwa, dobra cena, miła obsługa. (Autor: Maria)
Filet z kurczaka w sosie oscypkowym plus ziemniaczki i zestaw surówek. Na uwagę zasługuje przede wszystkim mięso, które było bardzo miękkie i delikatnie. Idealnie komponowało się ze śmietanowym sosem roznoszącym wyrazisty aromat oscypka. Porcja była ogromna. Cena dania to 30 zł. Obsługa miła i energiczna. Czas oczekiwania na zamówienie bardzo krótki. (Autor: Shamoni)
Grzyby w śmietanie
Żurek
Zupa borowikowa
Zupa chrzanowa z plackiem ziemniaczanym i skwareczkami
Ciecierzyca po burgundzku z konfiturą z czerwonej cebuli – danie wegańskie! Cena bardzo przystępna (13 zł), porcja solidna, panorama Tatr spod schroniska też nie jest bez znaczenia. Bardzo polecam i kuchnię i miejsce. (Autor: Joanna)
Jagodzianki – przepyszna i sporych rozmiarów bułeczka wypełniona duuużą ilością jagód. I do tego jeszcze cieplutka! Tyle wspaniałości za jedyne 5 zł 🙂 (Autor: ruszajznami)
Racuchy – specjał z Bacówki na Rycerzowej. Ogromne, pulchne, zawsze świeże, przyrządzane na bieżąco “racuszki”, a raczej giga-racuchy z sosem jagodowym.
Porcja jest przegigantyczna, spokojnie wystarczy dla trzech osób. Same racuchy są bardzo mięciutkie, nie za słodkie, a sos jagodowy (borówkowy) pasuje do nich idealnie, dodaje słodyczy i uzupełnia smak. (Autor: Bułka)
Pierogi – Hala Lipowska słynie z domowej roboty pierogów. Informują o tym nawet znaki na szlakach. W menu schroniska jest kilka opcji do wyboru, takie klasyki jak ruskie, czy mięsne, a także na słodko – z nadzieniem z twarożku i jagód z sosem jagodowym. Były wyborne. Sam farsz nie był za słodki, taki w sam raz. Słodyczy dodawał ciepły sosik jagodowy, którym pierogi były polane. Same pierogi są dosyć duże i syte, jednak to tylko 5 szt., a kosztują aż 20 zł. (Autor: Bułka)
Placki z blachy z cukrem, śmietaną lub wyrzoskami (skrawki tłustego mięsa, zalane wodą, gotowane do jej odparowania, a następnie wysmażone. Doprawione solą, majerankiem, cebulą i czosnkiem. Produkt wpisany w 2006 r. na listę produktów tradycyjnych województwa Śląskiego). Beskidzka wersja popularnych kiedyś na Śląsku “placków na pucajgu” – placki ziemniaczane smażone bez tłuszczu bezpośrednio na blasze kuchennego pieca.
Niepowtarzalny smak, duża porcja, zawsze świeże (smażone na bieżąco) i za niewielkie pieniądze. Do tego niepowtarzalna atmosfera starego, drewnianego, beskidzkiego schroniska, prowadzonego przez dwoje młodych ludzi. (Autor: Hanys)
Buchty z jagodami
Schronisko na Soszowie znajduje się na Głównym Szlaku Beskidzkim w paśmie Czantorii (pomiędzy Czantorią i Stożkiem). Latem jest celem pieszych wycieczek, zarówno z Polski jak i Czech. Natomiast zimą staje się bazą dla narciarzy
Naleśnik z jagodami i twarożkiem. Niezapomniany smak delikatnego twarogu, świeżutkich jagód ukryte w ogromnym cieniutkim naleśniku. Obsługa niesamowicie przyjazna i przemiła a po naleśniczku o zachodzie słońca poczęstowano nas przepyszną czekoladą na gorąco? Miejsce z przepiękną scenerią i widokami (Autor: Wiolka)
Herbata z miodem i przyprawami
Kwaśnica
Pierogi ruskie jak u babci, okraszone cebulką. Cena na w sam raz, 12 złotych. (Autor: Kasia)
Naleśniki z jagodami (Autor: Wiesia Kucharska)
Schronisko PTTK na Skrzycznem (Beskid Śląski) – ciasto z borówkami i kruszonką
Schronisko PTTK na Hali Rysiance (Beskid Żywiecki) – drożdżówki domowej roboty
Schronisko Górskie Orzeł (Góry Sowie) – smażony ser
Strzecha Akademicka (Karkonosze) – placki ziemniaczane z gulaszem, kopytka ze śmietaną
Schronisko PTTK na Przysłopie pod Baranią Górą (Beskid Śląski) – drożdżówki z serem
Schronisko Kremenaros (Bieszczady) – naleśniki z jagodami i placki ziemniaczane
Schronisko na Szrenicy (Karkonosze) – naleśniki z jagodami